Socialisatietest 18/04/2020

Update 27/03/2020:
Zoals verwacht worden de huidige coronamaatregelen verlengd, voorlopig zeker tot 19/04/2020. De geplande socialisatietest gaat dus niet door op de voorziene datum.

Origineel bericht:
Normaal is op 18/04/2020 een socialisatietest gepland bij Hond en Gezel. Gezien de omstandigheden wordt de kans dat dit zal kunnen doorgaan met de dag kleiner maar we willen langs deze weg toch iedereen even informeren over het wat en waarom van deze test.

De “socialisatie test” of “test van sociaal gedrag” is een proef die wordt georganiseerd via de unie waarbij we met Hond en Gezel zijn aangesloten, de Koninklijke Kynologsche Unie St-Hubertus of KKUSH. De honden worden beoordeeld door keurmeesters van KKUSH. Elke hond die slaagt voor deze proef krijgt hiervoor dan een officieel attest. Je kan het wat vergelijken met een bewijs van goed gedrag en zeden voor je hond. Bij honden met een stamboom wordt dit ook in hun digitale dossier opgeslagen.

De test kan afgelegd worden door honden vanaf 9 maand oud met een geleider van minimum 12 jaar oud. Het doel wordt omschreven als: “Onderzoeken of de hond zich sociaal gedraagt ten overstaan van mens en dier en zich normaal gedraagt in het verkeer.” Er wordt vooral gekeken of de hond niet agressief of (te) angstig is in bepaalde situaties.
Veel trainingservaring is hiervoor niet nodig. Het speelt bijvoorbeeld geen rol of de hond perfect naast je, of met een gestrekte leiband loopt tijdens het wandelen.

Een gedetailleerde omschrijving van de test is hier te vinden:
https://www.hond-en-gezel.be/go/wp-content/uploads/2019/02/KKUSH-TestSocGedrag-Nl.pdf
(De “secties” waarvan sprake slaan op de verschillende disciplines. Sectie 4B=gehoorzaamheid, sectie 4C=agility)

Een voorbeeld van een geslaagde socialisatietest is hier te zien:
https://www.youtube.com/watch?v=JrCNCBoy6Pk
Het enthousiasme waarmee deze hond bijvoorbeeld graag naar zijn baasje zou willen gaan (vanaf 1:40) is ook geen probleem.

Voor wie wil trainen bij Hond en Gezel in de lagere groepen is deze test niet verplicht. Het is wel gewoon een toffe ervaring en leuk om dit attest op zak te hebben. Wij vinden het daarom een echte aanrader.

Wie later zijn brevet wil halen voor agility of gehoorzaamheid moet wel eerst geslaagd zijn voor deze socialisatietest. Met dat brevet kan dan meegetraind worden in de hogere groepen en kan je eventueel meedoen aan wedstrijden.

Gehoorzaamheid:
C-groep -> Brevet -> D-groep (Debutanten)

Agility:
Gevorderden -> Brevet -> Graad 1

Hond en Gezel organiseert deze test normaal 1 keer per jaar, net zoals de meeste clubs.

Op dit moment kunnen we niet anders dan de evolutie van de Corona-problematiek afwachten.
We houden jullie op de hoogte wanneer meer duidelijkheid komt.

Probeer intussen plezier te maken met jullie honden en hou jullie veilig!