DWANGVRIJE BELONINGSGERICHTE TRAINING.
Er bestaan verschillende methodes om honden iets aan te leren. Zoek wat rond op internet of lees er bepaalde boeken over en je komt wel wat verschillende manieren tegen die elkaar helaas ook tegenspreken.
Er is uiteraard niet één methode die werkt bij elke hond daar elke hond, elke baas en elke combinatie hond-baas anders is.
Bij Hond en Gezel kiezen we voor dwangvrije en beloningsgerichte hondentraining wat dus wil zeggen dat stroombanden, slipkettingen, fysieke straffen enz. verboden zijn in onze club.
Stel dat uw hondje een probleem heeft, dan kan dit probleem versterkt worden als je niet dwangvrij en beloningsgericht werkt. Zijn angst en onzekerheid zullen enkel maar groter worden.
Bij straffen bestaat ook het gevaar dat de hond een verkeerde link legt. Hij koppelt de straf dan niet aan het gedrag dat je wilde bestraffen, maar bijvoorbeeld aan iets anders dat zich op hetzelfde moment voordeed bv. iemand die net voorbij kwam.
De enige straf die binnen een beloningsgerichte training past, is het onthouden van de beloning, dus geen voeding geven, geen aandacht geven.
Bij beloningsgerichte training is de timing zeer belangrijk. Het is immers het gedrag dat de hond vertoont op het moment dat hij wordt beloond, dat versterkt zal worden.
Beloningsgerichte training wil niet zeggen dat de hond voortdurend voor alle gedrag beloond moet worden met voeding. In een eerste fase gaan we de lokmethode gebruiken om de hond gedrag aan te leren. Tijdens de aanleerfase gaan we het lokken met voeding redelijk snel afbouwen. Een beloning hoeft trouwens niet altijd voeding te zijn. Alles wat je hond ervaart als een beloning kan gebruikt worden dus ook spel, aandacht, wandeling, snuffelen, …
A
Groep gehoorzaamheid
Als
je pup 6 maanden is, is hij klaar om naar de A-groep te gaan. Er moet
daarvoor geen overgangsproef afgelegd worden. Je verwittigt gewoon de
puppytrainer en je zegt dat je hond 6 maanden geworden is. Hij/zij
zal je met plezier doorverwijzen naar de A-groep.
Ook nieuwe
honden die geen voorafgaande trainingen volgden, komen in deze groep
terecht. Indien nodig wordt er opgesplitst.
B Groep gehoorzaamheid
Nadat je geslaagd bent voor de overgangsproef van A naar B en je kiest om je verder toe te leggen op gehoorzaamheid, kom je in de B-groep terecht.
Er
wordt verder gewerkt aan het volgen aan de leiband en het los volgen,
de houdingen, het apporteren. Het ‘ter plaatse blijven’ wordt ook
een grotere uitdaging. We beginnen oefeningen te combineren zoals het
komen naar de baas en de ‘zitvoor’. We onderhouden de
toestellen.
Je wordt er klaargestoomd voor de overgang van B
naar C.
C Groep gehoorzaamheid
Hier
wordt vooral aan de oefeningen voor het BREVET gewerkt. Dus het
voorstellen, de houdingen, volgen aan de leiband, los volgen, de
voet, de zit voor, terug naar plaats en het apporteren.
D Groep gehoorzaamheid
Eens je het BREVET behaald hebt kom je bij de D groep (Debutanten). Hier word je klaargestoomd voor wedstrijden. Je bent uiteraard niet verplicht om wedstrijden te doen.
Hier
leer je alle oefeningen aan die je nodig hebt om aan wedstrijden deel
te nemen.
Voor het ogenblik trainen de C en D samen. Indien het
nodig blijkt, zullen we de groepen opsplitsen.