Trainingsmethode

Dwangvrije beloningsgerichte training.

Er bestaan verschillende methodes om honden iets aan te leren. Zoek wat rond op internet of lees er bepaalde boeken over en je komt wel wat verschillende manieren tegen die elkaar helaas ook tegenspreken.

Er is uiteraard niet één methode die werkt bij elke hond daar elke hond, elke baas en elke combinatie hond-baas anders zijn.

Bij Hond en Gezel kiezen we voor dwangvrije en beloningsgerichte hondentraining wat dus wil zeggen dat stroombanden, slipkettingen, fysieke straffen enz. verboden zijn in onze club.

Stel dat uw hondje een probleem heeft kan dit probleem versterkt worden als je niet dwangvrij en beloningsgericht werkt. Zijn angst en onzekerheid zullen enkel maar groter worden.

Bij straffen bestaat ook het gevaar dat de hond een verkeerde link legt. Hij koppelt de straf dan niet aan het gedrag dat je wilde bestraffen, maar bijvoorbeeld aan iets anders dat op hetzelfde moment zich voordeed bv. iemand die net voorbij kwam.

De enige straf die binnen een beloningsgerichte training past, is het onthouden van de beloning, dus geen voeding geven, geen aandacht geven.

Bij beloningsgerichte training is de timing zeer belangrijk. Het is immers het gedrag dat de hond vertoont op het moment dat hij wordt beloond, dat versterkt zal worden.

Beloningsgerichte training wil niet zeggen dat de hond voortdurend voor alle gedrag beloond moet worden met voeding. In een eerste fase gaan we de lokmethode gebruiken om de hond gedrag aan te leren. Tijdens de aanleerfase gaan we het lokken met voeding redelijk snel afbouwen. Een beloning hoeft trouwens niet altijd voeding te zijn. Alles wat je hond ervaart als een beloning kan gebruikt worden dus ook spel, aandacht, wandeling, snuffelen, …