Gehoorzaamheid

DWANGVRIJE BELONINGSGERICHTE TRAINING.

Er bestaan verschillende methodes om honden iets aan te leren. Zoek wat rond op internet of lees er bepaalde boeken over en je komt wel wat verschillende manieren tegen die elkaar helaas ook tegenspreken.

Er is uiteraard niet één methode die werkt bij elke hond daar elke hond, elke baas en elke combinatie hond-baas anders zijn.

Bij Hond en Gezel kiezen we voor dwangvrije en beloningsgerichte hondentraining wat dus wil zeggen dat stroombanden, slipkettingen, fysieke straffen enz. verboden zijn in onze club.

Stel dat uw hondje een probleem heeft kan dit probleem versterkt worden als je niet dwangvrij en beloningsgericht werkt. Zijn angst en onzekerheid zullen enkel maar groter worden.

Bij straffen bestaat ook het gevaar dat de hond een verkeerde link legt. Hij koppelt de straf dan niet aan het gedrag dat je wilde bestraffen, maar bijvoorbeeld aan iets anders dat op hetzelfde moment zich voordeed bv. iemand die net voorbij kwam.

De enige straf die binnen een beloningsgerichte training past, is het onthouden van de beloning, dus geen voeding geven, geen aandacht geven.

Bij beloningsgerichte training is de timing zeer belangrijk. Het is immers het gedrag dat de hond vertoont op het moment dat hij wordt beloond, dat versterkt zal worden.

Beloningsgerichte training wil niet zeggen dat de hond voortdurend voor alle gedrag beloond moet worden met voeding. In een eerste fase gaan we de lokmethode gebruiken om de hond gedrag aan te leren. Tijdens de aanleerfase gaan we het lokken met voeding redelijk snel afbouwen. Een beloning hoeft trouwens niet altijd voeding te zijn. Alles wat je hond ervaart als een beloning kan gebruikt worden dus ook spel, aandacht, wandeling, snuffelen, …

A beginners

Na 6 maand schuif je automatisch door naar de beginnende A’tjes. Deze groep is vooral om te zien hoever je staat, de trainer beslist dan wanneer je klaar bent om naar de A gevorderde groep te gaan. Hier is dus geen tijdspanne op.

Kom je als nieuweling in de club dan kom je ook eerst in deze groep terecht.

Wat leert je jonge hond hier :

Er wordt wat verder gewerkt aan de aandacht, de houdingen (zit, lig en staan), het volgen aan de leiband, aan de voet komen, in zit voor komen.

A gevorderden

Eens de trainer uit de A beginners beslist dat je klaar bent voor de A gevorderden kom je in deze groep terecht. Je blijft in deze groep tot er een overgang is van A naar B waar je dan vrijwillig aan mee doet.

Wat leert je hondje hier :

Er wordt wat verder gewerkt aan de aandacht, de houdingen (zit, lig en staan), blijven, het volgen aan de leiband, aan de voet komen, in zit voor komen, apport dragen.

B Groep

Nadat je bent geslaagd op de overgang van A naar B kom je in deze groep.

Wat leert je hond hier :

Hier wordt naast de oefeningen uit de A ook al los gewerkt. Wat er nieuw is, apporteren en de slalom tussen andere honden. Als je mee doet aan de overgang van B naar C en je bent geslaagd ga je naar de C groep.

C Groep

Hier wordt vooral aan de oefeningen voor het BREVET gewerkt. Dus het voorstellen, de houdingen, volgen aan de leiband, los volgen, de voet, de zit voor, terug naar plaats en apport.

D Groep

Eens je het BREVET behaald hebt kom je bij de D groep (Debutanten). Hier wordt je klaargestoomd voor wedstrijden. Je bent uiteraard niet verplicht om wedstrijden te doen.

Hier leer je alle oefeningen aan die je nodig hebt om aan wedstrijden deel te nemen.

GP1 en GP2

Dit zijn de hogere wedstrijdgroepen die uitsluitend trainen op wat ze in wedstrijden moeten kunnen.

Je kan trainen in de GP1, indien je dit wenst, wanneer je op minimum 5 wedstrijden meer dan 85/100 hebt behaald.

 

WOENSDAG

19u30 – 20u30 -> PUPS , A GROEP en B GROEP

20u30-21u30 -> C GROEP , D GROEP en GP1 en GP2 GROEP

ZONDAG

9u – 10u -> GP1 en GP2

09u – 9u30 -> PRE-PUPS

9u30u – 10u -> PUPS

10u – 10u45 ->  A BEGINNERS en A GROEP

10u – 11u -> B GROEP

11u – 12u -> C GROEP en D GROEP

– 24/03/2019 Overgang B naar C
– 31/03/2019 Overgang A naar B
– 16/06/2019 Overgang B naar C
– 23/06/2019 Overgang A naar B
– 22/09/2019 Clubkampioenschap
– 08/12/2019 Overgang B naar C
– 15/12/2019 Overgang A naar B